IMG 0767Cham kiu es la segona forma o set del sistema Wing Chun. Mentre que a Siu nim tao no es movíem, Cham kiu ens ensenya les posicions fonamentals de cames i a moure'ns (footwork), també inclou nombroses tècniques de kamna i projeccions. 

 


La paraula Cham (xun en pinyin) significa buscar, re-buscar o anar a la recerca de.

 

Kiu (qiao) significa pont. Si portem les dos cal·ligrafies a un traductor de xines (que no tingui coneixements de kung fu) traduirà conjuntament els dos ideogrames com “buscar un pont”. Potser es tracti de buscar un pont metal·lic d’una gran ciutat o un petit pont d’una aldea.

 

Però l’autentic significat de kiu, per un practicant de Wing Chun, es refereix al pont d’un ésser humà, es a dir, el seu avantbraç, la zona entre el seu canell i el colze. Llavors, la traducció s'il·lumina de cop i Cham kiu te el significat de “forma que ensenya a buscar quan pontejar o fer un pont en l’espai que hi ha entre mi i el meu oponent”.

 

La idea central de Cham kiu es trencar l’estructura del cos i les defenses del oponent. Es la forma principal del sistema en quant a passos i posicions diverses amb constants canvis.

 

No cal anar a Fatshan a buscar els passos perduts del estil del Mestre Ip Man, nomes s’ha de passar hores estudiant el que passa a Cham kiu des de la cintura a els peus.

 

La forma ensenya com utilitzar i canviar la línia del centre mentre un es mou, i també a generar poder entre el peus (mah), cintura (yiu) i tors, lo que en l’argot del Wing Chun es coneix per “Yiu mah jap yat” o “cintura i posició units en un”.